Novasploit
ekip
Windows Güncellemeleri Yüklenmiyor: Nasıl Çözülür?
Windows işletim sistemi genellikle sistem güvenliği, performans optimizasyonu ve yeni özellikler için düzenli olarak güncellemeler alır. Ancak, bazı durumlarda güncellemeler hata yapabilir, yüklenmeyebilir veya indirme sırasında takılabilir. Bu durum, kullanıcılar için hem sinir bozucu hem de sistem güvenliğini riske atan bir problem olabilir. “Windows güncellemeleri yüklenmiyor” hatasıyla karşılaşıyorsanız, bu sorunun birden fazla nedeni olabilir. Neyse ki, bu sorunlar birkaç basit adımla çözülebilir.
Bu yazıda, Windows güncellemelerinin yüklenmemesinin nedenlerini ve farklı çözüm yollarını 1000 kelimelik kapsamlı bir rehberde detaylı bir şekilde anlatacağız.
Windows işletim sistemi genellikle sistem güvenliği, performans optimizasyonu ve yeni özellikler için düzenli olarak güncellemeler alır. Ancak, bazı durumlarda güncellemeler hata yapabilir, yüklenmeyebilir veya indirme sırasında takılabilir. Bu durum, kullanıcılar için hem sinir bozucu hem de sistem güvenliğini riske atan bir problem olabilir. “Windows güncellemeleri yüklenmiyor” hatasıyla karşılaşıyorsanız, bu sorunun birden fazla nedeni olabilir. Neyse ki, bu sorunlar birkaç basit adımla çözülebilir.
Bu yazıda, Windows güncellemelerinin yüklenmemesinin nedenlerini ve farklı çözüm yollarını 1000 kelimelik kapsamlı bir rehberde detaylı bir şekilde anlatacağız.
1. Sorunun Ana Nedenlerini Anlamak
Windows güncellemelerinin yüklenmemesi, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Sorunun temel nedenini anlamak, çözüm için doğru adımları atmanıza yardımcı olur. Aşağıda, sık karşılaşılan nedenleri listeledik:- İnternet Bağlantısı Sorunları: Güncellemelerin yüklenmesi için sabit ve sağlam bir internet bağlantısı gereklidir. Yetersiz bağlantı, indirme işlemini yarıda kesebilir.
- Sistem Depolama Alanının Yetersizliği: Windows güncellemelerinin yüklenmesi için cihazınızda yeterli boş alan bulunmalıdır.
- Windows Update Hizmeti Sorunları: Windows'un güncelleme ile ilgili arka planda çalışan hizmetleri bozulabilir.
- Bozuk Sistem Dosyaları: Sistem dosyalarındaki bozulmalar, güncellemelerin yüklenmesini engelleyebilir.
- Antivirüs veya Güvenlik Yazılımı Engeli: Üçüncü taraf antivirüs yazılımları veya güvenlik duvarları, güncellemelerin düzgün çalışmasını engelleyebilir.
- Yanlış Tarih ve Saat Ayarları: Tarih ve saat ayarlarının yanlış olması, Windows'un güncelleme sunucularıyla iletişim kurmasını engelleyebilir.
2. Çözüm Adımları
Adım 1: İnternet Bağlantısını Kontrol Edin
İlk olarak, Windows güncellemesini yüklemek için sabit bir internet bağlantısının gerekliliğini göz önünde bulundurun.- Bağlantı Sorunları: Bağlantınızda bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için tarayıcınızdan bir web sitesine erişmeyi deneyin.
- Kablosuz Bağlantı: Wi-Fi yerine mümkünse kablolu bir Ethernet bağlantısı kullanarak daha kararlı bir bağlantı elde edebilirsiniz.
- İnternet bağlantınızla ilgili bir problem yoksa bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Adım 2: Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın
Bazı durumlarda basit bir yeniden başlatma, ilgili Windows güncelleme hizmetlerini yeniden başlatabilir ve geçici sorunları çözebilir. Güncelleme yüklenmiyorsa:- Bilgisayarı yeniden başlatın.
- Yeniden başlattıktan hemen sonra tekrar güncellemeyi kontrol edin:
- Adım: "Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update > Güncellemeleri kontrol et" seçeneğini tıklayın.
Adım 3: Depolama Alanını Temizleyin
Windows güncellemelerinin yüklenmesi için çoğunlukla belirli bir miktar boş disk alanı gereklidir. Yetersiz disk alanı, güncellemelerin yüklenmemesine neden olabilir. Diskinizde alan boşaltmak için şu adımları takip edin:- Disk temizleme aracını kullanarak geçici dosyaları silin:
- Adım: Başlat > Disk Temizleme yazın ve enter’a basın.
- Silecek dosyaları seçin ve "Tamam" tuşuna basın.
- Kullanmadığınız büyük dosyaları veya uygulamaları kaldırın.
Adım 4: Windows Update Sorun Gidericisini Çalıştırın
Microsoft, kullanıcıların yaygın sorunları çözmesine yardımcı olmak için yerleşik bir Windows Update Sorun Gidericisi sunar.- Adım: Başlat > Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Sorun Giderme > Ek Sorun Gidericiler yolunu izleyin.
- Windows Update seçeneğini bulun ve "Sorun gidericiyi çalıştır" seçeneğini seçin.
- Sorun giderici tamamlandığında, sistemi yeniden başlatın ve güncellemeyi tekrar deneyin.
Adım 5: Tarih ve Saat Ayarlarını Kontrol Edin
Yanlış tarih ve saat ayarları, Windows'un sunucularıyla iletişim kurmasına engel olabilir. Tarih ve saat bilgisini kontrol etmek için:- Adım: "Ayarlar > Zaman ve Dil > Tarih ve Saat" bölümüne gidin.
- "Saat ve tarihi otomatik olarak ayarla" anahtarının açık olduğundan emin olun.
Adım 6: Windows Update Hizmetini Yeniden Başlatın
Windows, güncel kalmak için birden fazla hizmete dayanır. Bu hizmetlerden biri olan Windows Update Hizmeti, bazen doğru çalışmayabilir. Hizmeti manuel olarak yeniden başlatmak şu şekilde yapılır:- Adım: "Başlat > Çalıştır" veya "Windows + R" tuşlarına basın.
- services.msc yazarak hizmet penceresini açın.
- Listede "Windows Update" hizmetini bulun.
- Bu hizmetin durumunu "Çalışıyor" olarak kontrol edin. Çalışmıyorsa sağ tıklayın ve "Başlat" tıklayın.
Adım 7: Bozuk Sistem Dosyalarını Tarayın
Bozulmuş sistem dosyaları, Windows güncellemelerini yüklemenin önüne geçebilir. Bunun için Windows'un yerleşik SFC (Sistem Dosyası Denetleyicisi) komutunu kullanabilirsiniz.- Adım: "Başlat > Komut İstemi"ni (Yönetici olarak çalıştır) açın.
- Komut satırına şu komutu yazın: sfc /scannow ve enter’a basın.
- Bu işlem sistem dosyalarını tarayacak ve gerekli durumlarda düzeltmeye çalışacaktır.
Adım 8: Windows Update Geçici Dosyalarını Temizleyin
Windows Update geçici dosyalarındaki bozukluklar, güncellemelerin yüklenmesini engelleyebilir. SoftwareDistribution klasörünü temizleyerek bu sorunu çözebilirsiniz.- Windows Update hizmetini durdurun (Adım 6’ya göz atın).
- Aşağıdaki klasörü bulun:
C:\Windows\SoftwareDistribution - Bu klasördeki tüm dosyaları ve klasörleri silin.
- Windows Update hizmetini yeniden başlatın.
Adım 9: Antivirüs veya Güvenlik Duvarını Devre Dışı Bırakın
Bazı üçüncü taraf antivirüs programları veya güvenlik duvarları, güncellemeleri engelleyebilir. Bunun geçici bir çözüm olarak kapatılması gerekebilir:- Antivirüs yazılımınızı geçici olarak devre dışı bırakın.
- Windows Defender yerine kullandığınız üçüncü taraf güvenlik yazılımlarını kapatın.
- Güncellemeyi yeniden deneyin.
- Güncelleme bittikten sonra koruma yazılımınızı tekrar etkinleştirin.
Adım 10: Manuel Olarak Güncelleme İndirip Kurun
Eğer Windows Update normal yollarla çalışmıyorsa, güncellemeyi manuel olarak indirmek de bir çözüm olabilir:- Güncelleme hatasında verilen belirli güncelleme kodunu (örneğin, KB5005565) not alın.
- Microsoft Update Kataloğu web sitesine gidin (https://www.catalog.update.microsoft.com).
- Güncellemeyi el ile indirip yükleyin.
Adım 11: Windows'u Sıfırlayın
Eğer tüm belirtilen adımlar işe yaramadıysa, son çare olarak Windows'u sıfırlamayı düşünebilirsiniz. Bu işlem veri kaybına yol açabileceği için dikkatli olunması gerekir.- Adım: "Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Kurtarma > Bu Bilgisayarı Sıfırla" seçeneğini seçin.
3. Gelecekte Karşılaşmamak İçin Alınabilecek Önlemler
Windows güncellemeleriyle ilgili sorunların yeniden ortaya çıkmasını önlemek için şu basit adımları uygulayabilirsiniz:- İşletim sisteminizi düzenli olarak güncel tutun.
- Sabit diskinizi temiz ve düzenli tutarak yeterli boş alan bırakın.
- Güçlü bir antivirüs yazılımı ile sisteminizi zararlı yazılımlardan koruyun.
- Güncelleştirme sırasında internet bağlantınızı kesintiye uğratmamaya dikkat edin.
- Eski donanımlarınızın sürücülerini düzenli olarak güncelleyin.